In het westen hebben we een wetenschappelijke medische aanpak. Op veel gebieden (zoals chirurgie, geneesmiddelen) werkt dat goed. Toch hebben tal van patiënten het gevoel dat de behandeling zicheperkt tot het bestrijden van de ziekte en de symptomen. Het neemt niet de algemene beleving van de zieke als uitgangspunt van behandeling.
In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar gaat het om het welbevinden van de mens als geheel. Dat geeft acupunctuur duidelijk een ander, meer holistisch uitgangspunt.
Chinese geneesheren gebruiken acupunctuur al vele duizenden jaren om ziekten te genezen en klachten te verlichten. Bovendien zijn er ziekten mee te voorkomen; acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust.
Mogelijk het meest indrukwekkend van de Traditionele Chinese Geneeskunst als geheel is wel dat men er al tientallen eeuwen geleden het functioneren van de mens mee kon verklaren. In Europa waren we toen nog afhankelijk van druïden en tovenaars.
Een klassiek standaardwerk is de Nei Ching (Huang Ti Nei Ching Su Wen), het boek over geneeskunde van de Gele Keizer. We hebben hier enige informatie uitgehaald om u iets te vertellen van het klassieke Chinese denken, de traditionele geneeskunst en de begrippen die de acupuncturist hanteert.
In de acupunctuur heeft een ‘gezond mens’ harmonie tussen yin en yang. Langdurige verstoring daarvan kan leiden tot ziekten of klachten. De acupuncturist zet zich in om die balans te herstellen.
Het Yin en Yang teken staan voor twee tegengestelde krachten, b.v. waken en slapen. Volgens de traditionele Chinese wereldbeschouwing bestaat het universum uit een kringloop van (levens)energie, Qi of Chi genaamd (spreek uit ‘Tsjie’). Deze energie heeft een negatieve, donkere, schaduwkant (Yin) en een positieve, lichte, zonnige component (Yang). Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang.
De witte stip in het zwarte deel van het Yin-Yangteken en de zwarte stip in het witte deel geven aan dat iets nooit helemaal Yin of helemaal Yang is. Er is een drang om elkaar aan te vullen en te zoeken naar evenwicht.
De Chinezen ontdekten dat de energie door het menselijk lichaam via een stelsel van kanalen in 24 uur compleet circuleert.
Er zijn twaalf hoofdkanalen of meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. Westerse medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar.
De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en uiteindelijk van wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de energieproductie. Zo heeft elk een andere energiehuishouding.